“Mezopotamya'da Kadın Direniş Gelenekleri!”Paneli 26 Haziran 2025, 16:04

“Mezopotamya'da Kadın Direniş Gelenekleri!”Paneli
Peyas Belediyesi Kadın Politikaları Müdürlüğü tarafından “Kadın Bilgelikten Özgür Yaşama!”sloganıyla Kadın Eserleri Kütüphanesi'nde 4 panelden 2’cisi düzenlendi. “Mezopotamya'da Kadın Direniş Gelenekleri” başlıklı ikinci buluşmada kadınların katılımıyla bugün ele alındı.
Buluşmada Peyas Belediye Eş Başkanı Berivan Gülşen Sincar, Belediye Eş Başkan Yardımcıları, Kadın Politikaları Müdürlüğü ve çalışanları, Peyas Kadın Meclisi ve kadın örgütlerinden çok sayıda aktivist katıldı. Buluşma açılışında konuşan panelist Figen Aras, “Mezopotamya'da Kadın Direniş Gelenekleri” ile ilgili bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.
Aras, “Mezpotamya'da Kadın Direniş Gelenekleri” başlığı altında tarihten örnekler vererek görüşlerini dile getirdi ve sözlerine şöyle devam etti: “Medeniyetin kapısı olarak bilinen Mezopotamya'da kadın direnişinin kalesi çok eski ve derin bir tarihe sahip. Bu bölge her zaman büyük sosyal, politik ve kültürel mücadeleler için bir savaş alanı olmuştur ve kadınlar bu mücadelelerde kilit bir rol oynamıştır.”
Panelist Aras sözlerine devam devam ederken: “Tarihten günümüze kadar Mezopotamyalı kadınlar zulme, eşitsizliğe ve işgale her zaman direnmişlerdir. Eski toplumlarda, kadınların gücünü ve direncini simgeleyen birçok kadın vardı. Bu da kadınların Mezopotamya toplumlarının temellerinde önemli bir yere sahip olduğunu ve toplumu koruma ve özgürlük için mücadele etme yeteneklerinin kabul gördüğünü göstermektedir.”
“Yakın tarihte kadın direnişi”
“Yakın tarihte Mezopotamya'nın Kürt ve diğer halklar özellikle savaşlarda ve çatışmalarda direnmişlerdir. Sadece aile ve toplumu korumakla kalmıyorlar, aynı zamanda hak ve özgürlükler için mücadelenin önde gelen saflarında da yer alıyorlar. Kobani kadınların IŞİD'e karşı direnişinin ya da Ezidi kadınların son dönemlerde verdikleri mücadelenin örnekler, bu mücadelenin kanıtıdır.”
“Kısacası Mezopotamya'da kadın direnişinin mücadelesi sadece bir tarih değil, aynı zamanda bugünkü mücadeleler için de bir güç ve ilham kaynağıdır. Bu bölgedeki kadınlar, her türlü baskıya karşı durabileceklerini, özgür ve eşit bir yaşam için mücadele edebileceklerini sürekli olarak gösterdiler.”
Aras, tarihsel tecrübelerden ve günümüz koşullarından yola çıkarak, kadının toplumdaki rolünü örnek gösterip, kadının toplumsal ve ortak bilincine katkıda bulunmaya çalıştı ve daha güçlü hareket etmek için birlikte düşünmeye ve üretim gücünü yaratmaya davet ett.
Oturumun ikinci toplantısı katılımcılardan gelen sorular ve konuya ilişkin cevaplar ile sona erdi. “Kadın Bilgelikten Özgür Yaşama!” atölye çalışmaları serisi, üçüncü buluşma ve gelecek hafta aynı yerde “Cins Sevgisi” konulu paneli Gülay Tekin tarafından yürütecek ve görüşlerini paylaşacak.
DIĞER HABERLER
-
Kayapınar Zabıtasından yangın tüpü ve havalandırma denetimi
14 Temmuz 2025, 15:23 -
Kayapınar Belediyesi’nin kursyerlerinden büyük başarı
14 Temmuz 2025, 10:40 -
Kayapınar Belediyesi’nden serinleten kurslar
11 Temmuz 2025, 13:43 -
Kadınlar "Özgür Eş Yaşamı" Tartıştı: Bilgelikten Özgürlüğe Son Adım
10 Temmuz 2025, 16:26 -
Çölyak fırını ve parkı sonbaharda açılıyor
10 Temmuz 2025, 11:10 -
Halkımızın görüş ve önerilerini önemsiyoruz
10 Temmuz 2025, 08:58 -
Kayapınar Belediyesi'nden Gençlere ve Yetişkinlere Yaz Kursları!
08 Temmuz 2025, 08:45 -
Kadınlara yönelik toplumsal cinsiyet eşitliği atölyesi düzenlendi
07 Temmuz 2025, 11:41 -
“Çocuklar Özgür Toplumun Geleceğidir” çalıştayın sonuç bildirgesi açıklandı
07 Temmuz 2025, 09:30 -
Kayapınar'da “Çok Dilli Kreşler Çalıştayı” Başladı
05 Temmuz 2025, 19:49